jueves, 15 de octubre de 2015
EUROPA:sistemes de govern
Els sistemes de govern de la UE
Objectius específics i Competències
* Conèixer els sistemes polítics dels països europeus.
* Identificar les diferències principals entre els diferents sistemes polítics europeus.
Continguts
* Els sistemes de govern de la UE es poden dividir en tres tipus:
o Monarquies constitucionals: Bèlgica, Dinamarca, Espanya, Països Baixos, Suècia, Luxemburg i el Regne Unit.
o Repúbliques federals: Alemanya i Àustria.
o Repúbliques centralistes: Bulgària, Xipre, Malta, la República Txeca, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Polònia, Portugal, Romania, Eslovàquia i Eslovènia.
* En les monarquies constitucionals, la prefectura de l'estat la posseeix el monarca, el qual no posseeix veritables poders polítics sent la seva principal funció la de representar a l'estat.
* Per contra, en les repúbliques, el cap de l'estat és elegit pels ciutadans de manera directa o pel parlament. La diferència entre les repúbliques centralistes i federals rau en el nivell de descentralització política.
* En les primeres, les regions tenen limitades les seves competències i és el govern central qui decideix en la majoria d'assumptes. No obstant això, en les repúbliques federals les regions ostenten un major nombre de competències i compten amb assemblees legislatives.
* D'altra banda, hi ha casos en què és difícil classificar a un país des del punt de vista de la seva organització política. Per exemple, a Bèlgica hi ha una monarquia parlamentària establerta sobre un estat federal. En el cas d'Espanya, les comunitats autònomes tenen atorgats poders que es poden equipar a la de molts estats federals.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario