La calç i els calciners
Fins no fa massa temps, a la nostra societat tradicional, la calç tenia múltiples aplicacions tant a
la construcció com a l’agricultura i la ramaderia, però fins i tot a la medicina. La calç també era usada
pels menestrals, i sobretot, per emblanquinar, de manera que a totes les cases hi havia un racó
reservat per l’alfàbia de la calç. Davant aquest important consum era del tot necessària una gran
producció, i aquesta es duia a terme enmig de boscos i garrigues, en els forns de calç on, a base de foc
de llenya, es convertien les pedres amb calç. Però a la meitat del segle XX, la calç començà a ser
arraconada i substituïda per ciments i pintures, i el món dels calciners s’esvaí dins el silenci del bosc.
Només les olles en runes testimonien una activitat que ja només perdura dins la memòria d’aquells qui
dedicaren la seva vida a tan esforçat ofici: el de calciner, nom referit al que fa o ven calç, ja que
ambdues funcions generalment eren compartides per una mateixa persona.
Els forns de calç
L’obtenció de la calç per cocció de la pedra calcària és una tècnica molt antiga, de la qual ja n’hi
ha testimonis que daten de la cultura d’Anatòlia (6000aC) i la civilització mesopotàmica (2500aC).
Pel que fa a la serra de Tramuntana, són abundants les referències documentals a partir del segle XV
per les quals sabem
que convertir les
pedres en calç no era
una activitat marginal
de pagesos o
carboners, sinó que
va esdevenir un
autèntic ofici, del
qual en trobam una
primera confirmació
en el “Libre del
Mostassaf”, que
data del 1389.
La iniciativa de
coure un forn de calç
podia partir del propi
mestre forner o del propietari de les terres on se situava el forn. En el primer cas, el mestre pactava
amb el senyor, o amb l’amo de la possessió, unes condicions que els beneficiassin a ambdós. Una
vegada acordades les condicions d’explotació del forn es procedia a seleccionar el lloc on s’havia de
construir l’olla, encara que moltes vegades s’aprofitava una olla antiga, estalviant així molta feina. No
obstant, quan se n’havia de construir una de nova, la ubicació estava condicionada tant per
l’abundància de pedres i de llenya com per l’accessibilitat materialitzada en l’existència d’un camí de
carro que facilitàs el transport de la important quantitat de calç extreta. A aquests factors s’hi afegia
la presència d’un coster, que alleugeria la tasca de carregar i buidar el forn, i d’una petita esplanada
propera que servia per a emmagatzemar la llenya.La millor època per a realitzar la cocció era l’estiu, ja que la humitat és el principal enemic d’una
bona fornada. Les pluges no només retardaven la cocció, augmentant la quantitat de llenya
necessària, sinó que podien arribar a tudar la fornada, fet desgraciat que es coneixia per “escaldar el
forn”. Per això, la majoria de calciners procuraven coure els forns entre abril i setembre, dedicant la
resta de mesos a preparar feixos, treure pedra o paredar algun forn i deixar-lo a punt per a pegar-li
foc més endavant.
Pedra i llenya: matèria primera i combustible
La roca calcària, que tant abunda a la muntanya, era la preferida pels qui anaven de calç. És la
pedra viva, molt dura i compacta, front a la pedra morta, de poca duresa i que fa calç d’inferior
qualitat. A vegades s’aprofitava el pedreny que es trobava desfet i dispers pel bosc, però
generalment les pedres s’havien d’extreure dels penyals propers fins al punt d’originar sovint
autèntiques pedreres. Per aquesta tasca s’ajudaven d’eines com el perpal, la manuella, l’aixada, la
picassa i el picassó, i també el mall, per a xapar alguna pedra. Tampoc era estrany haver de recórrer a
la pólvora, tot i que antigament sembla que, per fer rebentar la roca, també s’emprava la calç que
dilatava amb la humitat de la pedra.
Una vegada s’havia extret la pedra, aquesta s’havia de traginar cap al forn, i a causa del mal
terreny, rarament es podia fer amb carro. Normalment, la pedra era traslladada a “tombos”, aprofitant
el pendís del terra, o amb civeres i senalles si es tractava de pedreny.
Pel que fa a la llenya, la quantitat de feixos necessaris per coure un forn anava condicionada
per l’amplada de l’olla, de manera que es preparaven els mateixos quintars de llenya dels que es
calculaven que de calç s’extraurien. La quantitat de feixos que s’havien de menester per a coure un
forn de tipus mitjà s’estimava en unes 150 dotzenes (1800 feixos). Així, abastir de llenya el forn de
calç esdevenia una de les tasques més dures.
La tasca de tallar la llenya i fer els feixos se solia fer a l’hivern, amb la qual cosa damunt els
feixos de llenya encara verda, s’hi posaven algunes pedres i es deixava secar fins a la primavera o
l’estiu en què seria transportat cap al forn. El transport se solia fer portant els feixos a l’esquena, per
la qual cosa els homes se servien del ganxo alhora que es protegien amb una capulla i una capçana.
Però també, aprofitant un coster i la proximitat del forn, els feixos es podien fer rodolar, donant
tombos. A vegades, l’existència d’un camí de carro permetia utilitzar aquest mitjà, molt més còmode; i
d’altres, si hi havia un desnivell que ho permetés, s’instal.lava un llarg fil de ferro fermat d’un arbre a un
altre per cada extrem, sobre el qual hi llenegaven uns ganxos, anomenats esses per la seva forma, als
quals s’hi enganxava el vencís que fermava el feix i que davallava per gravetat.
La calç i els seus usos
Entre les nombroses aplicacions de la calç destaquen, per antigues i esteses, les referides a la
construcció, especialment com a aglomerant dels materials.Un dels usos de la calç més coneguts i que encara perdura és el de servir per a millorar les
condicions d’habitabilidat de les cases mitjançant l’emblanquinat. A Mallorca era costum donar una
passada de calç tres o quatre vegades a l’any, tot coincidint amb dates senyalades com les de Nadal,
Pasqua o les festes locals. A més, la defunció d’algun membre de la família implicava donar una nova
passada a tota la casa, una vegada enterrat el difunt.
D’aquesta manera, no només milloraven les condicions higièniques dels habitatges sinó que
també s’aconseguien unes condicions tèrmiques òptimes, ja que el blanc de la calç aïlla de la insolació
exterior.
La medicina popular també feia ús de la calç, la qual diluïda amb aigua, l’anomenada aigua de
calç, servia per a enfortir els ossos;i mesclada amb oli d’oliva, per a guarir les cremades.
El poder desinfectant de la calç s’aplicava a les dependències destinades al ramat,
especialment a les solls, però, fins al segle XVII, era en els enterraments on major profit es treia de la
força corrossiva de la calç viva, sobretot quan es declaraven epidèmies i per tal d’evitar el contagi.
A més, la calç encara tenia molts d’altres usos: en forma de calcina, els calafats l’empraven per a
tapar les juntes de les embarcacions; a les calatraves, els adobadors de pells la feien servir per a
desferrar els pèls, etc.
No hay comentarios:
Publicar un comentario