Frases célebres

jueves, 27 de septiembre de 2018

TALLER DE PROJECTE DE 6è: PROPOSTES


PROPOSTES DE PROJECTE BASADES EN ELS CRITERIS PACTATS
Aquests criteris són:
1-   Que no s’hagi fet.
2-   Que sigui actual.
3-   Que sigui proper.
4-   Que sigui útil.
5-   Que ens faci millors persones.

·         ALISON: Els extraterrestres, com es van crear els telèfons i els diners. Trio els diners perque no s’ha fet, és actual perque els utilitzam, és útil perque sabrem utilizar-los millor i ens pot ajudar a ser millors persones per poder ser més generosos i ajudar als altres.
·         ELIANA: CÀNCER, ELS DESASTRES NATURALS I ELS VIRUS. Proposo el cáncer perque no s’ha fet, és actual perque cada vegada n’hi ha més, és propoer perque coneixem persones que en tenen, és útil perque podem saber com prevenir-lo, ens fa millors persones perque podem ajudar als qui el pateixen.
·         LARA: LA POSEIDÒNIA, el ADN i LES FORMIGUES. Proposo fer l’ADN perquè nosaltres tenim ADN, amb el nostre ADN podem ajudar a altres persones. A vegades podem tenir i transmetre malalties, així com també curar-ne. El ADN forma part de les cèl·lules. Poden identificar amb l’ADN  a les persones. És la matrícula de cadascú.
·         JUAN JOSÉ: LA GRAVETAT, L’ESPAI I LA CÈL·lULA. Dels 3 la gravetat. No s’ha fet perque és un poc complicat. És útil per si vols fer d’astronauta. És proper perque estam tots patint la gravetat.
·         LUCÍA: ELS TRONS I QUÈ TÉ A DINS UN ORDINADOR. Escull els ordinadors perque no s’ha fet, és actual perque están amb nosaltres contínuament, és proper, és útil perque té a veure amb l’electricitat.
·         DANI G: LES COVES SUBTERRÀNIES DE LES ILLES BALEARS, L’ANTIC EGIPTE I LA CONTAMINACIÓ MEDITERRÀNIA. Proposo la contaminació mediterrània. És útil perque podem aprendre a com eliminar aquestes coses dolentes per la terra i la mar. És proper pq vivim a la mediterrania.
·         PAULA: EL CÀNCER, LA SOLIDARITAT I LA TECNOLOGIA. Proposo el cáncer. Ens ajuda a respectar les persones que el pateixen.
·         VICTÒRIA: TECNOLOGIA, DROGUES O ELS PERILLS DE LA VIDA. Prefereixo estudiar les drogues. Mos pot beneficiar a tots perque sabrem el que implica i podem evitar-ho i ajudar a companys a que no hi caiguin. Està per tot arreu. Hi ha nins de 1r d’ESO que ja fumen i per aquí se comença. Generan adicción. Tienen sustancias nocivas que se quedan en les pulmones. Después es muy difícil dejarlo.
·         MATY:  L’ARBRE GENEALÒGIC, PORQUÈ ELS ALBINS SÓN DE COLOR BLANC?EL FUNCIONAMENT DE LES MÀQUINES I LES ABELLES. Escull l’arbre geneològic.
·         LAURA: LA HISTÒRIA DE LA UNIÓ EUROPEA, EL MEDI AMBIENT I LA MAR  . Ja ho volia fer des de 4t. És proper perque hi vivim, és actual i per que si volem viatjar ho coneixerem més. La Unió europea no és europa.
·         DANNA: L’OR, LA 2ª GUERRA MUNDIAL. Trio la segona guerra mundial perque ho volia fer a 3r. Vull saber quins països están en guerra.
·         ÒSCAR: COM ES FAN LES CASES, EL VIDRE, LES MINES DEL LLAPIS. Escullo els llapis perque no l’hem fet, és proper perque els utilitzam, però no ens ajuda a millorar.
·         SOFIA: ELS TIFONS, ELS ANIMALS EN PERILL D’EXTINCIÓ A ESPANYA I ELS MECANISMES DEL ROBOT .Escullo els tifons perque no s’ha fet, és proper perque ara n’hi ha, és útil perque si coneixem les causes i si están relacionades amb l’home sabrem què fer per prevenir que passin.
·         FARAH: EL CÀNCER.
·         LUCÍA F: INTERNET, QUI VA POSAR NOM A LES COSES?, ELS MÒBILS. Em quedo amb com va nèixer el llenguatge.. No s’ha fet, és actual, és proper. Està relacionat amb les llengües i com va nèixer la llengua. La llengua és un sistema de comunicació. Té a veure amb com es produeixen els sons, com intervenen els elements bucofonatoris. Hi ha altres maneres de comunicar-se com a través dels gestos.
·         ANDREA: L’ESPAI, LES 3 GUERRES I LA MONARQUÍA. Proposo estudiar la PRIMERA GUERRA MUNDIAL. No és proper i no ens pot servir gaire. LA GUERRA CIVIL és més propera a nosaltres. Ara mateix están exhumant a persones que van morir. Ho hem de conèixer perque no torni a pasar.
·         OLIVIER: ELS DESASTRES NATURALS, ELS METEORITS I EL CARRIL BICI. El carril bici perque és més proper.
·         GABRIEL: LA GRAVETAT, LA CELULA I L’ESPAI. La cel·lula perque està a la nostra pell i per tenir millorcura del nostre cos.
·         MAR: LA DISLÈXIA, L’ECOLOGIA I LA INTEL·LIGÈNCIA ANIMAL. Vull estudiar l’ecologia perque deien que Alcudia era sostenible… i quan venen els camions de la basura, ho mesclen tot i no ho separen. Per tant seria el reciclatge.
·         NAIMA: LA VIDA i COM SE VA FER LA TERRA. Escullo la vida. Una cosa es ciencia i una altra és la creença. Hi ha dues creences: Adán y Eva i que venim de les moneies (Lucía F). Les moneies van evolucionar i després vénen Adán i Eva (Olivier). No podem dir que venim del mono perque no hi érem (Mar). Hi ha l’ADN i la cèl·lula.
·         ALBA: LA CONTAMINACIÓ DE LA MAR. Per ajudar als animals de la mar i evitar la contaminació.
·         DANI M: EL RECICLATGE, ELS MÒBILS I EL VIDRE . El reciclatge per ser més ecologistas.
·         BO: ELS ANIMALS, EL CÀNCER I LA TERRA. Elegeixo el cáncer       perque li pot pasar a tothom i podem ajudar als qui el tenen.
·         LUNA: LA PUBERTAT, ANIMALS MARINS I ELS ANIMALS PREHISTÒRICS. Trio ELS ANIMALS PREHISTÒRICS.
·         AINA. LA SUPERVIVÈNCIA, LA MEDICINA ANIMAL, LA FAUNA I LA FLORA DE LA SELVA. Trio la medicina animal per poder ajudar a que els animals no es facin mal tan facilment.
·         ANTONIO: LES ROQUES, EL CIMENT I EL FOC. Trio el foc perque cada dia hi ha incendis.
·         ANDRÉS proposa que enguany farem una ambientació del centre. Fer una proposta de centre integral sostenible. L’any passat vam estudiar l’electricitat. Quin tipus d’energia hi ha aquí? Electricitat que ve de GESA que utilitza carbó i provoca foc i fum, contaminació. És sostenible?. No. Vos propòs que sigui energía sostenible i fer una proposta de jardí. L’aigua natural d’on ve? És adequada? No podem aprofitar l’aigua que plou per regar el jardí? Fer una maqueta i reproduir el centre que volem.

miércoles, 26 de septiembre de 2018

PRESA DE DADES I CÀLCUL DE LA LONGITUD DE LA CIRCUMFERÉNCIA TERRESTRE.

l'angle entre Alcúdia i Waterban (BELGICA) és de 11,5 º
La circumferència el contienene 31,3 vegades.
La distància entre Alcúdia i Waterban és de 1.269 km.

El nostre càlcul, seguint aquest mètode és de 39.719 km. molt aprop dels 40.050 Km que té






viernes, 21 de septiembre de 2018

PROJECTE ERATÒSTHENES: Alumnes de 6è mesuran la circunferència de la Terra

Elas alumnes del 6è del CEIP NORAI, en colaboració amb el Planetarium de ACCRA , en Ghana y els col.legis Huber Fillay en Bracieux i Genevièvie de Gaulle Anthonioz de Les BORDES , en França calcularan la circuferència de la terra amb les dades que cada centre enregistrarà el dia 24 de setembre, un dia desprès de l'equinocci de sa Tardor. Els tres centres , que es troben en un meridia molt proper ( ente 0º i 3 º Est )  mesuraran l'ombra d'una fusta d 1 m. col·locada verticalment sobre el sol al mig dia solar.




ERATÒSTHENES.Càlcul de la circumferència de la Terra

Eratosthenes era un matemàtic i geògraf talentós més d'astrònom. Va fer diverses altres contribucions importants a la ciència. Eratosthenes va idear un sistema de latitud i longitud, i un calendari que incloïa anys de traspàs. Va inventar l'esfera armil·lar, un dispositiu mecànic utilitzat pels primers astrònoms per demostrar i predir els moviments aparents de les estrelles al cel. També va compilar un catàleg d'estrelles que incloïa 675 estrelles. El seu mesurament de la circumferència de la Terra va ser molt respectada en la seva època, i va establir l'estàndard durant molts anys a partir de llavors. També va poder haver mesurat les distàncies des de la Terra fins a la Lluna i el Sol, però les descripcions històriques d'ambdues accions són, desafortunadament, força críptiques. Un cràter a la Lluna de la Terra porta el nom d'Eratòstenes.


COM HO VA FER

En 240 aC, l'astrònom grec Eratòstenes va realitzar la primera bona mesura de la grandària de la Terra. En notar els angles de les ombres en dues ciutats en el Solstici d'Estiu, i en fer els càlculs correctes amb el vostre coneixement de la geometria i la distància entre les ciutats, Eratòstenes va poder fer un càlcul notablement precís de la circumferència de la Terra. Eratosthenes va viure a la ciutat d'Alexandria, prop de la desembocadura del riu Nil a la costa mediterrània, al nord d'Egipte. Sabia que un cert dia de cada any, el solstici d'estiu, a la ciutat de Syene, al sud d'Egipte, no hi havia ombra en el fons d'un pou. Es va adonar que això significava que el Sol estava directament sobre el seu cap en Syene al migdia d'aquest dia cada any. Eratosthenes sabia que el Sol mai estava directament sobre el seu cap, ni tan sols en el Solstici d'Estiu, a la seva ciutat natal d'Alexandria, que està més al nord que Syene. Es va adonar que podia determinar fins on estava directament de dalt del Sol a Alexandria mesurant l'angle format per una ombra d'un objecte vertical. Va mesurar la longitud de l'ombra d'una torre alta a Alexandria, i va utilitzar una geometria simple per calcular l'angle entre l'ombra i la torre vertical. Aquest angle va resultar ser aproximadament 7.2 graus. Després, Eratòstenes va usar una mica més de geometria per raonar que l'angle de l'ombra seria el mateix que l'angle entre Alexandria i Syene mesurat des del centre de la Terra. Convenientment, 7.2 graus és 1/50 d'un cercle complet (50 x 7.2 ° = 360 °). Eratosthenes va entendre que si ell podia determinar la distància entre Alexandria i Syene, ¡simplement hauria de multiplicar aquesta distància per 50 per trobar la circumferència de la Terra! Eratosthenes tenia la distància mesurada entre les dues ciutats. Els seus registres mostren que la distància va ser de 5,000 estadis. El stadion o stade (plural = estadis) era una unitat de distància comuna del temps. Desafortunadament, no hi va haver una longitud estàndard universal per a l'estadi; així que no sabem exactament quina versió de l'estadi Eratòstenes va usar, i per tant no estem segurs de com precisa va ser la seva solució. Va poder haver encertat amb menys de l'1% (si s'usava l'estadi grec que tenia aproximadament 155 metres), ¡un èxit notable! O, si en realitat era un estadi diferent (si s'usava l'estadi italià de l'àtic que tenia aproximadament 185 metres) que va fer servir, pot haver estat apagat en un 16%.

   Nosotros lo haremos más fácil, como lo hizo Eratósthenes Al medir la longitud de la sombra en el equinoccio, conoceremos las dimensiones de los dos lados del ángulo recto que forma la sombra y el palo (gnomon).Dibujamos este ángulo y sus lados y trazamos la hipotenusa. El ángulo que forma la hipotenusa con el palo o gnomon es igual a la latitud del lugar. Si restamos la latitud de la localidad situada más al Norte ( de mayor latitud) de la situada más al sur , ( de menor latitud ), obtendremos el arco de circunferencia que hay entre estas dos localidades. Como sabemos que la tierra es redonda y la esfera mide 360º, si los dividimos por el arco que hemos hayado, obtendremos las veces que la circunferencia contiene este arco. Las veces que lo contiene las multiplicamos por la distancia que hay entre estas dos ciudades y obtendremos la longitud aproximada de la esfera terrestre. Los cálculos no pueden llegar a medir con exactitud la circunferencia porque hay pequeñas diferencias en en el meridiano en que cada una se encuentra y por los pequeños errores en la toma de datos y por  el redondeo que hacemos de las cifras