Frases célebres

lunes, 1 de febrero de 2016

NECESSITATS ALIMENTÀRIES EN L'ADOLESCÈNCIA

Quins són els aspectes més importants pel que fa a nutrició per a adolescents?

Les necessitats nutricionals dels joves es veuen influïdes per l'acceleració del creixement que es dóna en la pubertat. El pic de creixement es dóna generalment entre els 11 i els 15 anys en el cas de les noies i entre els 13 i els 16 en el dels nois. Els nutrients que necessiten els adolescents depenen en gran mesura de cada persona i la ingesta d'aliments pot variar enormement d'un dia a un altre, de manera que poden consumir insuficientment o en excés un dia, i compensar-al dia següent. En aquesta època de la vida, hi ha el risc que es pateixin deficiències d'alguns nutrients, com el ferro i el calci.

 1.- Ferro
 Una de les malalties carencials relacionada amb la dieta que és més comú entre els adolescents és l'anèmia ferropènica. Els adolescents són especialment susceptibles a patir una anèmia per manca de ferro, ja que el seu volum sanguini i la seva massa muscular augmenten durant el creixement i el desenvolupament. Això incrementa la necessitat de ferro per fabricar hemoglobina, el pigment vermell de la sang que transporta l'oxigen, i una proteïna anomenada mioglobina que es troba en els músculs. L'augment de la massa corporal magra, formada per múscul principalment, és més acusat en els nois adolescents que en les noies. Abans de l'adolescència, la massa magra és més o menys la mateixa en ambdós sexes. No obstant això, quan comença l'adolescència, el noi pateix una acumulació més ràpida de massa magra, per cada quilogram de pes que augmenta durant el creixement, i finalment el seu valor màxim de massa grassa arriba a ser el doble que el d'una noia. Altres factors que influeixen en què la necessitat de ferro sigui més gran són l'augment de pes i el començament de la menstruació en les noies. Tots aquests factors cal tenir en compte quan s'avaluen les necessitats de ferro en aquest grup d'edat. Un dels temes més importants a tenir en compte durant l'adolescència és la necessitat d'incrementar el consum d'aliments rics en ferro, com les carns magres i el peix, així com les mongetes, les verdures de color verd, la fruita seca i els cereals enriquits amb ferro. El ferro que prové dels aliments d'origen animal (conegut com ferro hemínic) s'absorbeix molt millor que el ferro d'aliments d'origen no animal (ferro no hemínic). Els adolescents que segueixen dietes vegetarianes corren per tant més perill de patir mancances de ferro. Però, la vitamina C (en fruites cítriques) i les proteïnes animals (en carn i peix) afavoreixen l'absorció de ferro no hemínic.

 2.- Calci
 El 99% de les reserves de calci del cos es concentren en els ossos i, durant l'acceleració del creixement en l'adolescència, l'augment del pes ossi és més ràpid. Al voltant d'un 45% de la massa òssia d'un adult es forma durant l'adolescència, tot i que continua creixent després, fins aproximadament els trenta anys. Tot el calci que es necessita per al creixement dels ossos ha de provenir de la dieta. Els majors augments es donen en la primera adolescència, entre els 10-14 anys en les noies i els 12-16 en els nois. Durant el pic de creixement de l'adolescència, la mitjana de retenció de calci en les noies és de 200mg / dia i de 300 mg / dia en els nois. El calci que s'absorbeix és aproximadament un 30%, així que és important que la dieta aporti la quantitat adequada per a densificar al màxim els ossos. És crucial aconseguir un nivell màxim de massa òssia durant la infància i l'adolescència per reduir el risc de patir osteoporosi més endavant. Prenent diverses racions de lactis, com llet, iogurt i formatge s'aconseguiran els nivells de calci recomanats. A més de una bona aportació de calci que provingui de la dieta, per enfortir els ossos es necessiten altres vitamines o minerals, com la vitamina D i el fòsfor. Fer exercici físic és també essencial, i especialment exercicis en què es carregui amb el pes del cos i que estimulin l'enfortiment i la conservació dels ossos. Es pot enfortir la massa òssia si es realitzen activitats, com bicicleta, gimnàstica, patinatge, jocs de pilota, ballar i exercicis supervisats de peses, durant almenys 3060 minuts al dia, de tres a cinc vegades per setmana. Si els joves adopten un estil de vida i una dieta adequats des del principi, desenvoluparan més fàcilment comportaments sans que podran seguir durant la resta de la seva vida. Per saber més sobre exercici físic.

 3.-Hàbits alimentaris:
 ¿per què és tan important la regularitat en els hàbits alimentaris i prendre refrigeris entre menjades?
Els hàbits alimentaris, que influeixen en les preferències d'aliments, el consum d'energia i la ingesta de nutrients, es desenvolupen normalment durant la infància, i en particular durant l'adolescència. L'entorn familiar i escolar té una gran importància a l'hora de determinar l'actitud del nen cap a determinats aliments i el consum dels mateixos. Els adolescents, a més d'estar exposats a modes alimentàries passatgeres i a les tendències a aprimar-se, solen saltar-se àpats i desenvolupar hàbits alimentaris irregulars. Una dels menjars que se salten més freqüentment és l'esmorzar. Hi ha estudis que demostren que l'esmorzar té una importància vital per proporcionar l'energia i els nutrients necessaris després del dejuni nocturn, i que contribueix a una major concentració i rendiment a l'escola. Els refrigeris entre menjades formen part dels hàbits alimentaris dels nens i els adolescents. Els nens petits no són capaços de menjar grans quantitats d'una sola vegada, així que normalment tenen fam molt abans que arribi la següent hora establerta per al menjar. Els refrigeris a mig matí i a mitja tarda poden ajudar a satisfer les necessitats energètiques que requereixen al llarg del dia. Els adolescents, que són actius i creixen ràpidament, tenen importants necessitats energètiques i nutricionals, però si s'inclouen matèries sobre aliments i nutrició en els seus plans d'estudis escolars, poden tenir els coneixements suficients per prendre decisions fonamentades sobre els aliments que prenen a les hores dels àpats principals i entre àpats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario