Frases célebres

sábado, 13 de febrero de 2016

TRENCALÒS

El trencalòs (Gypaetus barbatus) és una espècie de voltor que presenta moltes diferències amb altres ocellscarronyaires semblants. Rep el seu nom del costum que té de remuntar ossos i closques fins a grans alçades per deixar-los caure sobre les roques i menjar-se'n la medul·la del seu interior una vegada han esclatat. Es tracta d'una espècie força amenaçada en amples zones de distribució.

El Trencalòs és una deles rapinyaires més escasses d'Europa.

Àrea de distrubucció: a Europa als Pirineus,Còrcega i Creta.Tambè a Turquia , El Caucàs , Àfrica i Àsia.Reintrodüit als Alps i Andalucia.

Altura:100- 115cm.

Envergadura:250 – 282cm.

Pes:4,5Kg.

Edat:fins als 40 anys

Maduresa sexual:!ª reproducció possible a partir dels 5 anys generalment mes tard, no abans dels 10 anys

Hàbitat:zones montanyoses i escarpades (fins 4.000m)

Alimentació;Carroña ,sobre tot ossos (fins els 85% de la seva dieta) ,de mamífers mitjans i grans

Reproducció:Posta per desembre,febrer,o inici de març,nius a penya segats principalment a coves i dos ous,incuvació de 53 – 48 dies només poden volar als 105 – 130 dies.

Distribució geogràfica[modifica | modifica el codi]

Europa és un animal en greu perill d'extinció que ha desaparegut d'algunes regions on abans era abundant. Actualment es pot observar a Astúries, els Pirineus, els Alps (on ha estat reintroduït), nord d'Àfrica, la Gran Vall del Rift, Sud-àfricaGrècia i des d'Anatòlia fins als cims Tian Shan i l'Himàlaia.

Reproducció[modifica | modifica el codi]

Pon dos ous, al gener-febrer, i la femella els incuba durant 55-58 dies (però només se'n desenvoluparà un, perquè l'altre, que naixerà amb més debilitat, serà devorat per la mare o aniquilat pel germà (cainisme)).[3]







No hay comentarios:

Publicar un comentario