Frases célebres

sábado, 13 de febrero de 2016

SARGANTANA BALEAR

La sargantana gimnèsia o sargantana balear (Podarcis lilfordi) és una sargantana, una espècie de rèptil escamós de la família Lacertidae, que viu a les illes Gimnèsies, i que ha desaparegut de les illes principals (Mallorca i Menorca), però no dels illots de l'entorn.

AMENACES
 La causa de la desaparició a les illes principals és la introducció d'altres espècies competidores o depredadores per part dels romans (sargantanes, serps, mostela). També se l'anomena Lacerta lilfordi.
L'adaptació a la insularitat ha conduït a aquest animal a fer unes postes molt reduïdes (dos ous grossos en comptes dels 8-10 ous petits de les sargantanes continentals), típica estratègia d'ambients pobres i estables, però que la converteix en una espècie fràgil si l'ambient es modifica.
La sargantana gimnèsia es trobava a Mallorca per sota els 500 m, a Menorca per tot arreu. Existeix una espècievicariant a les Pitiüses, anomenada Podarcis pityusensis. Actualment es troba a l'illa de Cabrera i a 15 illots del seu voltant, a 8 illots de Mallorca, i a 15 de Menorca.
 ACTUACIONS

No hay comentarios:

Publicar un comentario